Tvrtka ‘Mijukić Prom’godišnje proizvodi više od 120.000 pršuta i 500 tona pancete

Obiteljska tvrtka Mijukić Prom u Runovićima kod Imotskog, s 50-ak zaposlenih, godišnje povećala proizvodnju za 30 posto, na više od 120.000 pršuta i 500 dalmatinske pancete. Lešina zadovoljan što potrošači traže dalmatinski pršut i pancetu iz njegovih pogona, dakako, i što su mu radnici zadovoljni redovitim plaćama. Kaže kako mu je još uvijek jedini problem nedostatak proizvodnih kapaciteta. Poručuje kako se na izbirljivu tržištu može opstati samo radom i mudrim poslovanjem.

No čini se kako će pršutana ‘Mijukić Prom’, kad se u cijelosti ostvari njen najavljeni, doduše prilično zahtjevan projekt, godišnje proizvoditi čak 300.000 komada dalmatinskog pršuta, više od 500 tona dalmatinske pancete i inih suhomesnatih proizvoda, te će imati i više zaposlenika. Sve govori kako će taj cilj ostvariti uskoro kad u leđa tvrtke, koja trenutačno zapošljava 50-ak radnika, budu zapuhali jači gospodarski vjetrovi ne samo na razini županije i države, i kad ojačaju obiteljske blagajne kupaca koje godinama trpe tešku krizu. Stoga mnogi očekuju, dakako i hoteli s turistima tijekom ljetne sezone na Makarskoj rivijeri kojima će znatno lakše i brži stizati i proizvodi iz pršutane u Runovićima, kad se uskoro pusti u promet tunel sv. Ilija kroz Biokovo.

To je u četvrtak (25. travnja) za Agroklub potvrdio vlasnik i direktor obiteljske tvrtke ‘Mijukić Prom’ Mijo Lešina, čiji je pršut za kvalitetu na ovogodišnjem nedavno održanom 8. nacionalnom sajmu pršuta i suhomesnatih proizvoda u gradu alkara ‘Sinj 2013′ s međunarodnim sudjelovanjem dobio još jednu zlatnu medalju. Ističe kako je i to najnovije hvale vrijedno priznanje dodatni motiv njegovoj tvrtki koja se, unatoč posljedicama ekonomske krize kakva se ni na tim prostorima ne pamti poslije 30-ih godina minulog stoljeća, ozbiljno sprema za nove proizvodne pothvate ne bi li što prije u cijelosti ostvarila svoj novi započeti projekt.

Iako poduzetnička klima nije sjajna tvrtka ‘Mijukić Prom’ zapošljava nove ljude

„Danas nije lako biti poduzetnik, pogotovo ne kad imate tvrtku s 50-ak zaposlenika u maloj općini poput, Općine Runović i gospodarski nerazvijenog okruženja. Jedino nam preostaje samo raditi i raditi, prodati proizvode i racionalno poslovati – sve u granicama postojećih mogućnosti, dakako oslanjajući se na svoje snage. Naime poduzetnička klima trenutačno nije nimalo sjajna, jer gotovo svatko tko se danas bavi bilo kojim poduzetničkim poslom, ima i neočekivanih problema u proizvodnji, prodaji i poslovanju. Dodatne su teškoće što su ti problemi u dobroj mjeri i nepremostive prirode pa dosita treba biti umjetnik kako bi se opstalo na tržištu gdje bi poduzetnik bio eventualno prepoznatljiv svojim proizvodima. Posebice je teško proizvođačima zdrave hrane, jer su gotovo svi u toj branši manje-više ugroženi onim što dolazi iz uvoza“, upozorava Lešina objašnjavajući:

„Međutim, priča o našoj tvrtki ‘Mijukić Prom’, koja djeluje i posluje u suradnji s poznatom tvrtkom ‘Tomy’, sasvim je drukčija. Kad se to sve uzme u obzir, držim kako su hrvatski propisi daleko stroži od propisa Europske unije. Što se toga tiče, Europa bi u ovoj branši proizvodnje hrane trebala ipak učiti nešto više od nas. Evo, mi se sada, uoči ulaska Hrvatske u Europsku uniju, susrećemo s proizvodima iz zemalja, njezinih članica, odnosno trgovačkim lancima koji svoje robe dovoze na hrvatsko tržište nudeći ju našim potrošačima. Tako se i mi u Hrvatskoj sada više susrećemo s uvezenim pršutima, pancetom te inim suhomesnatim proizvodima, nego prije“.