prsut

Riječ pršut dolazi od talijanskog glagola “prosciugare” sa značenjem “osušiti”. Pršut se u jelovnike širom svijeta uvrstio u doba starih Rimljana koji su poznavali ovu delikatesu i svakodnevno je konzumirali.

Pršut je poznat po svom laganom i aromatičnom okusu, te nas ne čudi što drži mjesto najpoznatijeg proizvoda u kategoriji tradicionalno sušenih proizvoda. Napravljen je od svježeg svinjskog buta s kosti, a proizvodnja počinje masažom i soljenjem. Nakon soljenja pršuti stoje do 10 dana u soli, te nakon toga idu na presoljavanje gdje stoje još 10 dana u soli. Nakon soljenja pršuti se peru kako bi se odstranila sol sa površine i zatim se stavljaju u fazu sušenja i dimljenja koja traje do 45 dana. Nakon dimljenja i sušenja na prirodnom dimu i vjetru naš pršut dobiva poznatu aromu koju može dati samo Dalmatinska Zagora, te se premještaju u podrume pod posebno kontroliranim uvjetima temperature, protoka zraka i vlažnosti.

Vrijeme je jedan od najvažnijih čimbenika proizvodnje pršuta. Čak dvanaest mjeseci soljenja, sušenja i zrijenja potrebni su da se dobije okus tradicionalnog Dalmatinskog pršuta.

Sastojci: svinjski but s kosti, krupna morska sol

BEZ KONZERVANSA I ADITIVA

ZAŠTIĆEN OZNAKOM ZEMLJOPISNOG PODRIJETLA