Kakav pršut bi trebali jesti i kupovati ako želite stvarno uživati u njemu?

Rowley Leigh, poznati britanski chef sad već starije generacije (rođen je 1950. godine), u jednoj je kolumni u Financial Timesu napisao da pršut koji servirate gostima, nipošto ne smijete narezati više od sat vremena prije posluživanja. To upozorenje vrijedi za kućne goste.

Kada naručujete u restoranu, obavezno provjerite tip i porijeklo pršuta: vrlo malo restorana navodi ove bitne podatke, a dalmatinski se pršut zaista dramatično razlikuje od istarskog koji se, opet, jako razlikuje od krčkog i tako dalje, i tako dalje.

Rezanje pršuta rukom zgodan je spektakl, ali kod svih vrsta pršuta ne donosi najbolje rezultate. Općenito se smatra da se pojedine vrste pršuta moraju rezati vrlo tanko, na debljinu od jednog milimetra, što podrazmijeva uporabu stroja. Važno je, međutim, da stroj ne radi prebrzo, jer ugrijava pršut i izaziva topljenje masnoće, što svakako želimo izbjeći. S druge strane, ako se reže rukom onda je to na male i nepravilne fete, jer je postotak unutarnje masnoće toliko visok, da nepravilnost pojedine šnite ne utječe na uživanje u pršutu.

Dobar tek!